Preskocit navigáciu

Začiatok cvičenia SLOVAK SHIELD 2022


Začiatok cvičenia SLOVAK SHIELD 2022

V týchto dňoch obyvatelia mnohých častí Slovenska spozorovali zvýšený pohyb vojenských jednotiek na našom území. Dôvodom je medzinárodné cvičenie SLOVAK SHIELD 2022, ktorého sa zúčastní približne 1500 profesionálnych vojakov. Okrem príslušníkov Ozbrojených síl SR sa na cvičení zúčastnia aj vojaci Ozbrojených síl Maďarska, Českej republiky, Chorvátska a USA.

Cvičiacimi jednotkami v CV Lešť v rámci Veliteľsko-štábneho cvičenia sú: 2. mechanizovaná brigáda, ktorá je integrálnou jednotkou v rámci prípravy medzinárodného záväzku Cieľov síl 2021. 2.mechanizovaná brigáda je v podriadenosti veliteľa MND-C (Mnohonárodná divízia – stred), ktorá je zložená z vojakov a vojačiek Maďarska, Chorvátska a Slovenska. Česká republika participuje ako OPFOR (sily nepriateľa) na tomto cvičení. LIVEX jednotkou (reálne cvičiaca v teréne) je 12. mechanizovaný prápor ako súčasť prípravy mechanizovanej práporovej skupiny. Súčasťou výcviku jednotiek 12.mpr v teréne je aj rota STRYKER-USA, tanková čata zo 14. tankového práporu SVK a ženijná rota USA.

Medzi kľúčové úlohy, ktoré cvičiace jednotky plnia patrí presun jednotiek do východiskového postavenia, zaujatie priestoru zodpovednosti, nadviazanie súčinnosti a vykonanie defenzívnych aktivít k zamedzeniu prenikania nepriateľa cez štátnu hranicu a obrane územnej celistvosti Slovenskej republiky.


Začiatok cvičenia SLOVAK SHIELD 2022Začiatok cvičenia SLOVAK SHIELD 2022Začiatok cvičenia SLOVAK SHIELD 2022Začiatok cvičenia SLOVAK SHIELD 2022Začiatok cvičenia SLOVAK SHIELD 2022

Autor: por. Andrea Kažimirská - Dátum: 16.05.2022
Čítanosť: 2345
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share