Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Ako sa stať pilotom?


Ako sa stať pilotom?
Prázdniny sú v plnom prúde. Mnohí tak majú čas zastaviť sa a zamyslieť sa nad svojou ďalšou kariérou. Stať sa vojenským pilotom býva často iba detským snom a my na regrutačných skupinách poznáme tých, ktorým sa ten detský sen darí plniť. Do našej e-mailovej schránky regrutacia@mil.sk  denne prúdia rôzne otázky a jednou z nich je aj otázka „Ako sa môžem stať pilotom?“.   V tomto článku by sme Vám chceli priblížiť ako výber personálu na pozíciu pilot lietadla prebiehal tento rok.  
V tomto roku mali občania tri možnosti. Absolventi stredných škôl vo veku do 25 rokov sa mohli uchádzať o prvý stupeň vysokoškolského štúdia na Technickej univerzite Košice a úspešní absolventi prvého stupňa vysokoškolského  štúdia  v študijnom programe profesionálny pilot o inžinierske štúdium na spomenutej univerzite v Košiciach. Po splnení podmienok pre prijatie na vysokoškolské štúdium a podmienok pre prijatie do prípravnej štátnej služby sa z nich stávajú študenti Technickej univerzity v Košiciach – kadeti Akadémie ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika v L. Mikuláši. Tretia možnosť bola pre absolventov civilných vysokých škôl, pre ktorých bolo vyhlásené výberové konanie v  mesiaci apríl tohto roka a mohli sa do neho  prihlásiť v období od 1.4.2019 do 2.5.2019. Úspešní občania z výberového konania 1K, 2K a 3K/2019 (takto máme pracovne označené spomenuté výberové konania) už v týchto dňoch nastupujú na základný výcvik do Základne výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine. V rámci výberu museli splniť náročné podmienky pre prijatie, ktoré okrem iného obsahovali aj výbornú zdravotnú a psychickú spôsobilosť a fyzickú zdatnosť. Každý sa musel podrobiť dôslednému posúdeniu zdravotného stavu v Letecko-lekárskom centre Sliač, kde lekári posúdili ich spôsobilosti na pozíciu pilot. Ďalšou špecifickou požiadavkou pre funkciu pilot v rámci výberového konania pre absolventov vysokých škôl (3K/2019) bolo ukončené vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa v študijnom odbore doprava alebo študijnom odbore z podskupiny študijných odborov obrana a vojenstvo. V rámci spomenutého výberového konania 3K/2019 boli vyhlásené funkcie pilot dopravného a taktického lietadla, vrtuľníka a ďalšie funkcie v rôznych vojenských odbornostiach, na ktoré je požadované vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa. V súčasnosti výberové konanie na pozíciu pilot ani na inú funkciu, kde je požadované vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa nie je vyhlásené. Výberové konania pre absolventov vysokých škôl býva spravidla vyhlasované len 1 x za rok a to približne v mesiaci apríl, prípadne na základe požiadaviek Ozbrojených síl SR.
Viac informácií o výberových konaniach nájdete na našej stránke www.regrutacia.sk, v sekcii výberové a prijímacie konania, kde sú zverejňované všetky aktuálne prebiehajúce výberové konania. Taktiež máte možnosť sa zaregistrovať ako uchádzač o niektorý druh služby (https://www.regrutacia.sk/54-sk/online-registracia-uchadzaca/) a výberové konanie Vám bude zaslané do e-mailu ihneď po jeho vyhlásení.
Pre prijatie do štátnej služby je dôležité splniť 3 kroky uvedené na našej stránke https://www.regrutacia.sk/36-sk/3-kroky-k-profesionalom/. Všetky podmienky pre prijatie do štátnej služby nájdete na stránke www.regrutácia.sk prípadne v jednotlivých výberových konaniach, ktoré sú zverejnené v sekcii výberové a prijímacie konania. Aktuálne prebieha výberové konanie 1P/2020 do prípravnej štátnej služby: https://www.regrutacia.sk/441-sk/vyberove-konanie-1p2020-na-funkciu-cakatel-pripravna-statna-sluzba/ (postačuje stredoškolské vzdelanie), kde sa nachádzajú aj funkcie technického personálu pre Vzdušné sily OS SR, nie však pozícia samotného pilota. Žiadosť o prijatie do štátnej služby profesionálneho vojaka pre výberové konanie 1P/2020 s nástupným termínom január 2020 si môžete podať do 27.9.2019 na regrutačnej skupine podľa miesta trvalého pobytu v krajskom meste alebo elektronicky prostredníctvom elektronického OP.  V prípade ak máte záujem o neskorší nástupný termín v spomenutej sekcii nájdete aj výberové konanie 2P/2020.

Ak sa rozhodnete podať si žiadosť do prípravnej štátnej služby, tak pri prvej návšteve regrutačnej skupiny postačuje predložiť občiansky a vodičský preukaz (ak ste jeho držiteľom) a zároveň Vám pracovník regrutačnej skupiny predloží tlačivá na vyplnenie, ktoré prinesiete v deň lekárskej prehliadky.
Už tento víkend nás čaká SIAF 2019, kde nájdete aj príslušníkov regrutačných skupín, ktorí Vám radi odpovedia na všetky otázky.


Autor: pu os sr - Dátum: 02.08.2019
Čítanosť: 8197
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share