Preskocit navigáciu

Medzinárodný deň mierových síl OSN si pripomenuli aj predstavitelia rezortu obrany a ozbrojených síl


Medzinárodný deň mierových síl OSN si pripomenuli aj predstavitelia rezortu obrany a ozbrojených síl

Slovenskí profesionálni vojaci pomáhajú udržiavať mier a bezpečnosť v rámci misií Organizácie spojených národov (OSN) už 25 rokov. Od vzniku Slovenskej republiky pomáhalo doteraz v 19-tich mierových misiách takmer 7 500 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Predstavitelia rezortu obrany a ozbrojených si dnes pri Pamätníku zmierenia pripomenuli Medzinárodný deň mierových síl OSN a uctili pamiatku 6-tich kolegov, ktorí pri plnení úloh zomreli.

„Aj napriek odlúčeniu od domova a častokrát veľmi náročným podmienkam naši vojaci už 25 rokov odovzdávajú svoje skúsenosti tým, ktorí to za hranicami Slovenska potrebujú, za čo im patrí naše poďakovanie a podpora. A samozrejme, nikdy nemôžeme zabudnúť na tých, ktorí sa už žiaľ, k svojim blízkym domov nevrátili,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš. Zároveň sa dnes spojil aj so slovenskými vojakmi v zahraničí, ktorí aktuálne plnia úlohy pod hlavičkou OSN.

V súčasnosti pôsobí v misiách OSN 141 príslušníkov Ozbrojených síl SR, z toho 9 žien v mierovej misii UNFICYP na Cypre a ďalší dvaja vojaci plnia úlohy v mierovej pozorovateľskej misii UNTSO na Golanských výšinách na hraniciach Izraela so susednými štátmi.

Od roku 1993 plnilo úlohy v rámci medzinárodného krízového manažmentu v misiách a operáciách pod záštitou OSN, NATO a EÚ viac ako 18 100 príslušníkov Ozbrojených síl SR, z toho viac ako 500 žien, pričom aktuálne v zahraničí pôsobí 244 príslušníkov Ozbrojených síl SR, z toho 12 žien.


Medzinárodný deň mierových síl OSN si pripomenuli aj predstavitelia rezortu obrany a ozbrojených sílMedzinárodný deň mierových síl OSN si pripomenuli aj predstavitelia rezortu obrany a ozbrojených sílMedzinárodný deň mierových síl OSN si pripomenuli aj predstavitelia rezortu obrany a ozbrojených sílMedzinárodný deň mierových síl OSN si pripomenuli aj predstavitelia rezortu obrany a ozbrojených sílMedzinárodný deň mierových síl OSN si pripomenuli aj predstavitelia rezortu obrany a ozbrojených síl 2Medzinárodný deň mierových síl OSN si pripomenuli aj predstavitelia rezortu obrany a ozbrojených síl 2Medzinárodný deň mierových síl OSN si pripomenuli aj predstavitelia rezortu obrany a ozbrojených síl 2Medzinárodný deň mierových síl OSN si pripomenuli aj predstavitelia rezortu obrany a ozbrojených síl 2Medzinárodný deň mierových síl OSN si pripomenuli aj predstavitelia rezortu obrany a ozbrojených síl 3Medzinárodný deň mierových síl OSN si pripomenuli aj predstavitelia rezortu obrany a ozbrojených síl 3

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Pavol Vitko - Dátum: 29.05.2018
Čítanosť: 5371
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share