Preskocit navigáciu

Branný viacboj študentov NR a BB kraja


Branný viacboj študentov NR a BB kraja

Na Lešť postupujú gymnazisti z Topoľčian a Banskej Bystrice

V priestoroch Strednej odbornej školy stavebnej v Nových Zámkoch sa uskutočnil 13. apríla branný súboj stredoškolákov nitrianskeho kraja a v športovom gymnáziu Banská Bystrica zasa 18. apríla súťažili o víťazstvo a miestenku na Kemp v Centre výcviku na Lešti stredoškoláci banskobystrického kraja. V oboch krajoch si zmeralo sily jedenásť tímov.
Väčšinou boli zložené z chlapcov, ďalšie boli zmiešané a v Nových Zámkoch dokonca súťažilo aj družstvo zložené len z dievčat, študentiek tamojšej strednej zdravotnej školy. V silových disciplínach síce na chlapcov nestačili, ale v ostatných, najmä vedomostných im boli viac, ako vyrovnanými súpermi.
V Nových Zámkoch nakoniec zvíťazili gymnazisti z Topoľčian. Člen víťazného družstva, žiak 2. ročníka Samuel Fábry priznáva, že pri svojej minuloročnej premiére na súťaži veľmi slávne nedopadli. „Preto sme chceli uspieť lepšie a prebojovať sa na Lešť. Najviac sme dostali zabrať v priebehu 12 minútového behu. Bežala s nami aj spolužiačka. Snažili sme sa nenechať vyprovokovať k rýchlemu tempu na začiatku, čo sa nám minulý rok nevyplatilo. Teraz nám to vyšlo. Súťaž je veľmi dobrá. Môže nám mladým dať takú všeobecnú prípravu do života. Je dobré trochu sa hýbať. Absolvoval som aj medzinárodný camp pre mladých hádzanárov v Srbsku,“ konštatuje člen víťazného družstva.
V Banskej Bystrici išli od prvej disciplíny za víťazstvom žiaci usporiadajúceho športového gymnázia. Záverečný 12 minútový beh len zvýraznil ich celkové víťazstvo. Štvrták Pavol Štrba z víťazného družstva sa veľmi tešil z víťazstva. Podľa neho sa v priebehu súťaže každý naučí mnoho vecí, ktoré sa mu zídu v živote. Či už ide o prvú pomoc, využitie ochrannej masky a ďalších prostriedkov, pomoc kamarátovi a jeho prenesenie zo zamoreného územia. Pavla zaujali aj zbrane a technika. Aj preto sa hlási na štúdium na Akadémiu Policajného zboru. Ďalší súťažiaci v Banskej Bystrici i v Nových Zámkoch prejavili záujem o štúdium na Vojenskej akadémii v Liptovskom Mikuláši.
Celý priebeh súťaže, ktorú v Nových Zámkoch pomáhali zabezpečiť príslušníci nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády, v Banskej Bystrici zasa ich kolegovia z Taktického krídla generálmajora Otta Smika Sliač a Krídla velenia, riadenia a prieskumu Zvolen vhodne spestrili ukážky sebaobrany v podaní zástupcov levického mechanizovaného práporu a rožňavského raketometného oddielu. V oboch mestách zaujali aj zaujímavé vystúpenia psovodov Vojenskej polície a show program Čestnej stráže OS SR.
Podľa vedúcej oddelenia marketingu KaMO SR Mgr. Eleny Hollanovej sa ukázalo, že stredoškoláci majú o podobné akcie záujem. Séria branných súbojov stredoškolákov sa do konca apríla uskutoční ešte v Žiline, Košiciach a Humennom. Víťazné družstvá z jednotlivých krajov získajú možnosť absolvovať 48-hodinový vojenský výcvik KEMP, ktorý sa uskutoční v júni 2018 v Centre výcviku Lešť.


Branný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB krajaBranný viacboj študentov NR a BB kraja

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 19.04.2018
Čítanosť: 6502
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share