Preskocit navigáciu

V Lešti je už viac ako 1600 vojakov z celého sveta


V Lešti je už viac ako 1600 vojakov z celého sveta

Takmer 90 percent účastníkov najväčšieho medzinárodného vojenského logistického cvičenia už pricestovalo na Slovensko a vo výcvikovom priestore Lešť už vybudovali svoje pracoviská.

Vojaci na Lešti postavili poľné sklady pohonných hmôt, poľné opravovne techniky, muničné sklady, linky na úpravu vody a mnohé ďalšie logistické prvky, ktoré sa bežne používajú v súčasných operáciách. „Medzi základné potreby vojenských jednotiek v poli patrí aj zabezpečenie pitnej vody a stravovania, ubytovania, hygienických zariadení, plánovanie a organizácia dopravy na zemi, po železnici i vo vzduchu, dopĺňanie paliva a munície. To všetko musia byť logistické jednotky schopné vybudovať na zelenej lúke alebo v púšti,“ povedal hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga.

Veľmi dôležité je aj zabezpečenie elektrickej energie, ktorú v rámci cvičenia budú získavať aj z alternatívnych zdrojov. „Bojová jednotka sa podľa námetu cvičenia môže spoľahnúť na zabezpečenie základných potrieb dôležitých na to, aby mohla pôsobiť v priestore operácie čo najdlhšie a najefektívnejšie,“ vysvetlil Milan Vanga.

Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučíka Petra Vojteka sú na budovanie zložitého komplexu logistických činností potrebné zručnosti a skúsenosti celého spektra odborností a v prípade aktuálneho cvičenia 1750 vojakov a logistických expertov z 35 krajín aj dokonalá spolupráca. „Na cvičení bude do 600 kusov techniky z rôznych krajín a v rámci jednotlivých precvičovaných funkčných oblastí budú spájané systémy viacerých krajín. A to je práve základným cieľom cvičenia – dosiahnuť interoperabilitu systémov v rámci NATO a partnerských krajín a zároveň overiť štandardné operačné postupy, podľa ktorých jednotky postupujú v reálnych vojenských operáciách,“ dodal Peter Vojtek.

Bohaté zastúpenie krajín na cvičení v Lešti víta aj minister obrany Martin Glváč. "Som rád, že sme na Slovensku schopní vytvoriť adekvátne podmienky na realizáciu takého veľkého medzinárodného cvičenia. Je to najlepší dôkaz toho, že dokážeme efektívne spolupracovať nielen s partnermi Aliancie, ale aj s ďalšími partnerskými krajinami," povedal šéf rezortu obrany. Zároveň dodal, že „vo štvrtok 20. júna budeme mať možnosť túto perfektnú spoluprácu predviesť v praxi počas návštevného dňa cvičenia, kde sa zúčastnia významní hostia z NATO, ako aj pozorovatelia a experti z ďalších krajín," dodal Martin Glváč.

Už od 6. júna začali prichádzať na Slovensko prvé zahraničné vojenské jednotky, ktoré sa v týchto dňoch zúčastňujú na najväčšom vojenskom logistickom cvičení Capable Logistician 2013. Slovensko ako hostiteľská krajina cvičenia poskytuje priestory a zabezpečenie pre najväčšie cvičenie NATO za posledných desať rokov. Organizátor, ktorým je Mnohonárodné centrum pre koordináciu logistiky so sídlom v Prahe, v úzkej spolupráci so slovenskými vojakmi a ďalšími kolegami z 35 krajín vybudovali za niekoľko dní „logistické mesto“, ktoré v rámci cvičenia bude podporovať bojovú jednotku pôsobiacu vo fiktívnom štáte Fairyland.


V Lešti je už viac ako 1600 vojakov z celého svetaV Lešti je už viac ako 1600 vojakov z celého svetaV Lešti je už viac ako 1600 vojakov z celého svetaV Lešti je už viac ako 1600 vojakov z celého svetaV Lešti je už viac ako 1600 vojakov z celého svetaV Lešti je už viac ako 1600 vojakov z celého svetaV Lešti je už viac ako 1600 vojakov z celého svetaV Lešti je už viac ako 1600 vojakov z celého svetaV Lešti je už viac ako 1600 vojakov z celého svetaV Lešti je už viac ako 1600 vojakov z celého svetaV Lešti je už viac ako 1600 vojakov z celého svetaV Lešti je už viac ako 1600 vojakov z celého svetaV Lešti je už viac ako 1600 vojakov z celého svetaV Lešti je už viac ako 1600 vojakov z celého svetaV Lešti je už viac ako 1600 vojakov z celého sveta

Autor: MO SR - KOd , Foto: OS SR - mjr. Milan Vanga - Dátum: 17.06.2013
Čítanosť: 10563
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share