5. výročie vzniku „trebišovských líšok“


 5. výročie vzniku „trebišovských líšok“

 

 „Nulla tenaci invia est via.“ - Húževnatému nie je žiadna cesta nepriechodná.

 „Trebišovské líšky“ vznikli 1. septembra 2015, a preto sme si v piatok 4. septembra 2020 slávnostným nástupom pripomenuli 5. výročie ich vzniku.

 Niečo málo z histórie práporu: vznikali sme v podriadenosti veliteľstva pozemných síl/2. mechanizovanej brigády a pod záštitou vtedajšieho 21. zmiešaného mechanizovaného práporu pôsobiaceho v jednej posádke.

 V priebehu piatich rokov sa vo velení vymenili traja velitelia: podplukovník Robert Plávka (1. 9. 2015 - 1. 7. 2017), podplukovník Norbert Hríb (1. 4. 2017 - 30. 6. 2017) a podplukovník Jozef Molčan (1. 4. 2018 - súčasnosť). Vojensky sme rástli rok za rokom a i napriek tomu, že sme mladý útvar, snažili sme sa zapájať do aktivít na medzinárodnej úrovni. V októbri 2016 sme sa prvýkrát podieľali na medzinárodnom vojenskom cvičení Slovak Shield, v júli 2017 sme naplánovali a zorganizovali cvičenie Nový Horizont na preverenie asistenčných úloh ozbrojených síl v prostredí nevojenského ohrozenia. V marci ďalšieho roka sme sa zúčastnili medzinárodného cvičenia Cooperative Effort na maďarsko-srbskej hranici pri obci Kelebia, kde sme ukázali svoju bojaschopnosť a profesionalitu.

 Službu vlasti sme preukázali aj svojimi ľudskými činmi. Náš príslušník slobodník Lukáš Kucharčík získal ocenenie v ankete Vojenský čin roka v kategórii Záchrana života za rok 2018. Vojaci 2. stupňa Jakub Lendač a Lukaš Froň v roku 2020 poskytli prvú pomoc a stabilizovali účastníkov dopravnej nehody po zrážke motorových vozidiel.

 Dňom 1. 1. 2020 23. motorizovaný prápor prešiel do podriadenosti Veliteľstva síl pre špeciálne operácie, čím nabral úplne iný smer svojho pôsobenia než sme poznali do tej doby.

 Na slávnostný ceremoniál boli pozvaní hostia, ktorí boli nie len súčasťou zrodu tohto „vojenského dieťaťa“, ale aj tí, ktorí 23. motorizovanému práporu dali iný rozmer a smerujú ho do jeho novej budúcnosti. Okrem iných sa zúčastnil veliteľ Síl pre špeciálne operácie plukovník Branislav Benka s veliacim poddôstojníkom veliteľstva štábnym nadrotmajstrom Martinom Boháčikom.


 5. výročie vzniku „trebišovských líšok“ 5. výročie vzniku „trebišovských líšok“ 5. výročie vzniku „trebišovských líšok“ 5. výročie vzniku „trebišovských líšok“ 5. výročie vzniku „trebišovských líšok“ 5. výročie vzniku „trebišovských líšok“ 5. výročie vzniku „trebišovských líšok“ 5. výročie vzniku „trebišovských líšok“

Autor: rotná Alena PAVLÍKOVÁ, 23. mopr , Foto: čatár Michal VAĎAK, 23. mopr - Dátum: 08.09.2020
Čítanosť: 4177
Verzia pre tlač

Skočiť na menu