Cvičenie „DEEP STRIKE“ bolo zavŕšené prepadom


Cvičenie „DEEP STRIKE“ bolo zavŕšené prepadom V dňoch 10. až 14. augusta 2020 sa v priestoroch Vojenského výcvikového priestoru Kamenica nad Cirochou uskutočnilo cvičenie trebišovského 23. motorizovaného práporu s názvom ,,DEEP STRIKE“.
Príslušníci 1. motorizovanej čaty, jednotiek bojovej podpory, bojového zabezpečenia, veliteľstva a štábu vykonali výcvik z taktickej prípravy zavŕšený prepadom palebného postavenia jednotiek bojovej podpory. Počas celého zamestnania vojaci používali systém Miles 2000, zapožičaný z Centra výcviku Lešť.
Cieľom cvičenia bolo preveriť úroveň základných taktických zručností a návykov príslušníkov „23-ky“. Bojová jednotka bola nasadená vzdušnou cestou s vykonaním pristátia v neznámom teréne. Neskôr sa presunula do priestoru jej zodpovednosti (AOR – area of responsibility), kde vybudovala základňu. Úlohou bojovej jednotky bolo okrem lokalizácie postavenia aj vykonávanie prieskumu v priestore.
Jednotky bojovej podpory sa presunuli po vlastnej osi do lokality, kde zriadili hlavné a záložné postavenia. V taktickej činnosti sa zamerali na lokalizáciu, určenie cieľov a výkon predbojových nácvikov s použitím cvičných mín.
Jednotky bojového zabezpečenia logisticky podporovali cvičiacich proviantom, spojením a zdravotným zabezpečením. Koordinácia a riadenie jednotiek spolu s vydávaním úloh boli realizované cestou takticko-operačného centra (TOC- Tactical Operations Centre) zloženého z príslušníkov veliteľstva a štábu 23.mopr.
Vyvrcholením cvičenia bol prepad postavenia jednotiek bojovej podpory s aplikovaným systémom Miles 2000. Získané údaje systému sme využili pre vyhodnotenie strát a efektivity plnených úloh.
Výcvik sme realizovali v spolupráci s CV Lešť a Vrtuľníkovým krídlom generálplukovníka Jána Ambruša z Prešova.

Cvičenie „DEEP STRIKE“ bolo zavŕšené prepadomCvičenie „DEEP STRIKE“ bolo zavŕšené prepadomCvičenie „DEEP STRIKE“ bolo zavŕšené prepadomCvičenie „DEEP STRIKE“ bolo zavŕšené prepadomCvičenie „DEEP STRIKE“ bolo zavŕšené prepadomCvičenie „DEEP STRIKE“ bolo zavŕšené prepadomCvičenie „DEEP STRIKE“ bolo zavŕšené prepadom

Autor: nadrotmajster Miloš RADIČ, 23. mopr , Foto: príslušníci 23. mopr - Dátum: 24.08.2020
Čítanosť: 3511
Verzia pre tlač

Skočiť na menu